Samoon (pieczywo)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 970
Składniki:
- Ciasto:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cieplej wody
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 0,5 łyżeczki soli
- Glazura:
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je 0,5 szklanki letniej wody, wsypać do tego cukier, po czym dobrze rozetrzeć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, sól, otręby pszenne i dobrze wymieszać. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, pozostałą wodę, olej i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić na równe części, rozgnieść je ręką i uformować w kształcie ryby. Całość pozostawić na 10 minut. Następnie uformowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować glazurę: jajko wbić do kubka, wlać do niego wodę i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować glazurę: jajko wbić do kubka, wlać do niego wodę i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)