Bałyrsaki - pieczywo kazachskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2379
Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 215 g margaryny
- 175 g mleka
- 100 g oleju
- 20 g cukru
- 12 g soli
- 10 g drożdży
- 2 jajka
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Roztopić margarynę w rondelku. Mąkę wysypać na stolnice, dodać do tego roztarte drożdże, pozostałe mleko, sól, cukier, jaja, roztopiona margarynę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny w cieplejsze miejsce, aby wyrosło. Po tym z ciasta uformować wałek, pokroić go na kawałki do 3 cm. Pokrojone kawałki pozostawić przez 15 minut. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć na nim kawałki ciasta na złotawy kolor z obu stron. Gotowe bałyrsaki podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze (0)