Samfaina
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1054
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 zielona mała cukinia
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeża bazylia do dekoracji potrawy
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pomidory oraz bakłażana pokroić w dużą kostkę. Cukinię pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej warzywa. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną bazylią, tymiankiem, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)