Samfaina

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1054
Samfaina
fot. Slastic (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 zielona mała cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeża bazylia do dekoracji potrawy

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pomidory oraz bakłażana pokroić w dużą kostkę. Cukinię pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej warzywa. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną bazylią, tymiankiem, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)