Salpicon
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1680
Składniki:
- 40 g wołowiny bez kości
- 8 mrożonych krewetek
- 6 rzodkiewek
- 6 pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 czerwone papryki
- 1 awokado
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa, owoce i mięso umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Wołowinę pokroić w cienkie plastry, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, posolić, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Potem odcedzić, mięso rozdrobnić i połączyć z pokrojonymi krewetkami. Dodać do tego oliwę z oliwek, ocet winny, oregano, pokrojone drobno pomidory i rzodkiewkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić drobno i dodać do składników. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać do całości wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)