Salpicon

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1680
Salpicon
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wołowiny bez kości
  • 8 mrożonych krewetek
  • 6 rzodkiewek
  • 6 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 czerwone papryki
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa, owoce i mięso umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Wołowinę pokroić w cienkie plastry, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, posolić, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Potem odcedzić, mięso rozdrobnić i połączyć z pokrojonymi krewetkami. Dodać do tego oliwę z oliwek, ocet winny, oregano, pokrojone drobno pomidory i rzodkiewkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić drobno i dodać do składników. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać do całości wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)