Şakşuka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1455
Składniki:
- 300 g pomidorów z puszki bez skóry
- 4 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 2 zielone papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Potem obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w plastry. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana i paprykę chili. Składniki oprószyć mielonym kminkiem i smażyć pod przykryciem do chwili, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej gotowane ziemniaki oraz wlać pomidory z puszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)