Şakşuka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1368
Şakşuka
fot. E4024 / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Potem obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w plastry. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana i paprykę chili. Składniki oprószyć mielonym kminkiem i smażyć pod przykryciem do chwili, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej gotowane ziemniaki oraz wlać pomidory z puszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)