Sakkarai Pongal

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 565
Sakkarai Pongal
fot. Raksh1tha (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kleistego ryżu
  • 250 g soczewicy
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki suszonych moreli
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów nerkowca
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż i soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je razem do jednego rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odparować i wymieszać. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni i dodać do niego tłuczone orzechy nerkowca, mielony kardamon, świeżo starty imbir i suszone morele. Składniki te wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund. Potem wsypać do tego brązowy cukier, wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem z soczewicą i przełożyć do miski.

Komentarze (0)