Sakkarai Pongal
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 757
Składniki:
- 250 g kleistego ryżu
- 250 g soczewicy
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki suszonych moreli
- 2 łyżki tłuczonych orzechów nerkowca
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- sól
Opis przygotowania:
Ryż i soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je razem do jednego rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odparować i wymieszać. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni i dodać do niego tłuczone orzechy nerkowca, mielony kardamon, świeżo starty imbir i suszone morele. Składniki te wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund. Potem wsypać do tego brązowy cukier, wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem z soczewicą i przełożyć do miski.
Komentarze (0)