Runebergin torttu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2318
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g herbatników
- 200 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa:
- 200 g dżemu malinowego
- 150 ml śmietany kremówki
- Zalewa do zwilżenia ciasta:
- 150 ml wody
- 3 łyżki rumu ciemnego
- 2 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Cukier przesypać do miski i utrzeć z masłem do białości. Do utartych składników wbić po jednym jajku i nadal ucierać. Wsypać do tego wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do tego mielony kardamon, pokruszone herbatniki, mielone migdały i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 15 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i foremek.
Przygotować zalewę do zwilżenia ciasta: zagotować wodę z cukrem na dużym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, wlać do tego rum, wymieszać i zalać tym upieczone i ciepłe jeszcze ciasto .Wszystko pozostawić przez 1 godzinę do nasiąknięcia.
Po nasiąknięciu ciasta śmietanę rozprowadzić łyżką na wierzchu ciasta, a na nią nałożyć dżem malinowy.
Przygotować zalewę do zwilżenia ciasta: zagotować wodę z cukrem na dużym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, wlać do tego rum, wymieszać i zalać tym upieczone i ciepłe jeszcze ciasto .Wszystko pozostawić przez 1 godzinę do nasiąknięcia.
Po nasiąknięciu ciasta śmietanę rozprowadzić łyżką na wierzchu ciasta, a na nią nałożyć dżem malinowy.
Komentarze (0)