Rieska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1316
Składniki:
- 6 jaj
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym wlać do nich kwaśną śmietanę, roztopione masło i wsypać mąkę pszenną. Całość oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ubitymi wcześniej składnikami. Następnie stopić 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego ubite składniki. Wszystko wyrównać łopatką i smażyć na średnim ogniu z obu stron do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)