Rieska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1216
Rieska
fot. Tommi Nummelin / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 6 jaj
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym wlać do nich kwaśną śmietanę, roztopione masło i wsypać mąkę pszenną. Całość oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ubitymi wcześniej składnikami. Następnie stopić 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego ubite składniki. Wszystko wyrównać łopatką i smażyć na średnim ogniu z obu stron do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)