Ricciarelli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1300
Ricciarelli
fot. Shaw (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g cukru pudru do posypania ciasta
  • Ciasto:
  • 300 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 3 krople olejku z gorzkich migdałów
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: migdały mielone z mąką przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać olejek gorzkich migdałów, miód i dodać do tego tartą skórkę cytrynową. Następnie białka ubić mikserem ze szczyptą soli, na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować małe kulki, lekko je spłaszczyć ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i składniki pozostawić w nim do ostygnięcia. Następnie wszystko wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)