Ricciarelli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1300
Składniki:
- 100 g cukru pudru do posypania ciasta
- Ciasto:
- 300 g mielonych migdałów
- 200 g cukru pudru
- 3 krople olejku z gorzkich migdałów
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 białka jaj
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: migdały mielone z mąką przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać olejek gorzkich migdałów, miód i dodać do tego tartą skórkę cytrynową. Następnie białka ubić mikserem ze szczyptą soli, na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować małe kulki, lekko je spłaszczyć ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i składniki pozostawić w nim do ostygnięcia. Następnie wszystko wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)