Rassolnik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1593
Składniki:
- 200g karkówki wieprzowej bez kości
- 2 nerki wieprzowe
- 2 marchewki
- 3 duże kiszone ogórki
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki wody z kiszonych ogórków
- natka zielonej pietruszki
- zielony koperek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew oraz korzeń pietruszki obrać ze skory i pokroić w cienką słomkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić również kostkę. Karkówkę wieprzową pokroić na małe kawałki. Nerki wieprzowe pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną karkówkę wieprzową i lekko ją zrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone nerki wieprzowe, marchew, ziemniaki, pietruszkę i kiszone ogórki. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Wsypać do tego kaszę jęczmienną i dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz koperek. Wszystko zalać wodą z kiszonych ogórków, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną, gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)