Quarkkäulchen
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1407
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 500 g białego sera twarogowego
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno do miski. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do rodzynek w misce. Następnie wsypać do tego mąkę pszenną, tarta skórkę cytrynową, szczyptę soli, dodać do tego ser twarogowy i wsypać cukier puder. Następnie wbić do tego jajka. Całość dobrze rozgnieść tłuczkiem, po czym uformować z tego małe placki ręcznie. Uformowane placki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem.
Komentarze (0)