Quarkkäulchen

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1289
Quarkkäulchen
fot. Thomas Schmidt (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 500 g białego sera twarogowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno do miski. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do rodzynek w misce. Następnie wsypać do tego mąkę pszenną, tarta skórkę cytrynową, szczyptę soli, dodać do tego ser twarogowy i wsypać cukier puder. Następnie wbić do tego jajka. Całość dobrze rozgnieść tłuczkiem, po czym uformować z tego małe placki ręcznie. Uformowane placki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i posypać cukrem.

Komentarze (0)