Pyrka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3150
Składniki:
- 29 g wędzonego boczku
- 5 g tartego sera cheddar
- 5 g tartego sera mozzarella
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka zsiadłego mleka
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym wsypać do nich mąkę, wlać zsiadłe mleko, dodać pokrojony szczypiorek i razem dokładnie ubić. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni. Do zrumienionego boczku dodać utłuczone wcześniej składniki, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem cheddar oraz mozzarellą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)