Pularda

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4992
Pularda
fot. elcacho1990 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 70 ml białego wina sherry
  • 60 ml koniaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ostu balsamicznego
  • 1 młody kurczak do 1,7 kg
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Nadzienie:
  • 250 g czekolady nugatowej
  • 30 g masła
  • 12 suszonych daktyli bez pestek
  • 5 jabłek Reneta

Opis przygotowania:

Jabłka umyć i osaczyć z wody. Kurczaka oczyścić z nadmiaru tłuszczu, wysmarować go dobrze oliwą z oliwek od wnętrza i na zewnątrz. Przygotować nadzienie: czekoladę nugatową połamać na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i wymieszać go z pokruszoną wcześniej czekoladą. Dodać do tego daktyle i pokrojone na kawałki masło. Całość dokładnie wymieszać i nadziać tym całego kurczaka, a następnie przełożyć do brytfanki, skropić pozostałą oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 15 minut. Po tym czasie czosnek obrać ze skóry i rozgnieść go w misce. Do rozgniecionego czosnku wlać koniak, białe wino sherry, wodę i ocet balsamiczny. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zalać tym składniki w brytfance. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko wyciągnąć z piekarnika, osączyć z nadmiaru smażonej zalewy i wyłożyć na talerz. Potrawę podawać na ciepło.

Komentarze (0)