Pularda
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4992
Składniki:
- 300 ml wody
- 100 ml oliwy z oliwek
- 70 ml białego wina sherry
- 60 ml koniaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ostu balsamicznego
- 1 młody kurczak do 1,7 kg
- sól
- pieprz czarny mielony
- Nadzienie:
- 250 g czekolady nugatowej
- 30 g masła
- 12 suszonych daktyli bez pestek
- 5 jabłek Reneta
Opis przygotowania:
Jabłka umyć i osaczyć z wody. Kurczaka oczyścić z nadmiaru tłuszczu, wysmarować go dobrze oliwą z oliwek od wnętrza i na zewnątrz. Przygotować nadzienie: czekoladę nugatową połamać na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i wymieszać go z pokruszoną wcześniej czekoladą. Dodać do tego daktyle i pokrojone na kawałki masło. Całość dokładnie wymieszać i nadziać tym całego kurczaka, a następnie przełożyć do brytfanki, skropić pozostałą oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 15 minut. Po tym czasie czosnek obrać ze skóry i rozgnieść go w misce. Do rozgniecionego czosnku wlać koniak, białe wino sherry, wodę i ocet balsamiczny. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zalać tym składniki w brytfance. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko wyciągnąć z piekarnika, osączyć z nadmiaru smażonej zalewy i wyłożyć na talerz. Potrawę podawać na ciepło.
Komentarze (0)