Pulao

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 450
Pulao
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki łuskanych nasion granatu
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki łuskanych pistacji
  • 2 łyżki świeżego kokosa
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa i jabłka umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i wsypać do tego rodzynki, orzechy włoskie, orzeszki pinii, migdały i pistacje. Składniki te smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu z mięsem. Dodać do tego pokrojone w kostkę jabłka, świeżego kokosa i papryczkę chili. Wszystko wyłożyć nasionami granatu, skropić sokiem z cytryny i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)