Pulao
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 530
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki łuskanych nasion granatu
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 słodkie jabłka
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki łuskanych pistacji
- 2 łyżki świeżego kokosa
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżki rodzynek
- 1 cytryna
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa i jabłka umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i wsypać do tego rodzynki, orzechy włoskie, orzeszki pinii, migdały i pistacje. Składniki te smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu z mięsem. Dodać do tego pokrojone w kostkę jabłka, świeżego kokosa i papryczkę chili. Wszystko wyłożyć nasionami granatu, skropić sokiem z cytryny i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)