Puchero

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2461
Puchero
fot. jtoledo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g łopatki wołowej
  • 200 g karkówki wieprzowej
  • 150 g ciecierzycy
  • 100 g grochu łuskanego
  • 20 g zielonych szparagów
  • 2 peta kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
  • 2 marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 gruszka Konferencja
  • 1 mala zielona cukinia
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę oraz groch łuskany przesypać razem do dużego rondla, zalać 2,5 l wody i moczyć przez 3 godziny. Pozostałe warzywa, mięso oraz kiełbasę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kapustę białą pokroić na drobne kawałki. Kukurydzę przekroić na pół. Mięso oraz kiełbasę chorizo podzielić na porcje. Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do namoczonych wcześniej warzyw. Dodać do tego wszystkie pokrojone pozostałe warzywa, szparagi, paprykę, pokrojone mięso, kiełbasę, kukurydzę, gruszkę i ananasa z zalewą. Całość oprószyć suszoną kolendrą, pieprzem oraz solą i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Ugotowaną potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)