Puchero
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2461
Składniki:
- 200 g łopatki wołowej
- 200 g karkówki wieprzowej
- 150 g ciecierzycy
- 100 g grochu łuskanego
- 20 g zielonych szparagów
- 2 peta kiełbasy chorizo
- 2 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
- 2 marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała biała kapusta
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 gruszka Konferencja
- 1 mala zielona cukinia
- 1 kolba kukurydzy
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę oraz groch łuskany przesypać razem do dużego rondla, zalać 2,5 l wody i moczyć przez 3 godziny. Pozostałe warzywa, mięso oraz kiełbasę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kapustę białą pokroić na drobne kawałki. Kukurydzę przekroić na pół. Mięso oraz kiełbasę chorizo podzielić na porcje. Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do namoczonych wcześniej warzyw. Dodać do tego wszystkie pokrojone pozostałe warzywa, szparagi, paprykę, pokrojone mięso, kiełbasę, kukurydzę, gruszkę i ananasa z zalewą. Całość oprószyć suszoną kolendrą, pieprzem oraz solą i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Ugotowaną potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)