Prosfora
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 11942
Składniki:
- 25 g drożdży
- 2 łyżki mąki do podsypania ciast
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Opis przygotowania:
Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie do wymieszanych składników wlewać stopniowo roztarte drożdże i wyrobić z całości ciasto. Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut ręcznie, nie powinno przylegać do rąk. Jeżeli przylega, należy podsypać je niewielką ilością mąki i ponownie wyrobić. Wyrobione nakryć folią spożywczą i odstawić na 70 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odwinąć z folii i podzielić na małe kawałki o wielkości zwykłych bułek. Kawałki ciasta rozgnieść palcami w okrągłe krążki, z czego połowa z nich powinna posiadać trochę większą średnice, a druga połowa trochę mniejszą średnicę. Można też to wykonać wycinając ciasto większym i mniejszym kubkiem. Oba krążki ciasta podsypać mąką i nałożyć mniejsze na większe. Wszystko przełożyć do odpowiedniej formy lub na blachę do pieczenia, potem ciasto z góry wysmarować niewielka ilością zimnej wody. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć formy i przestudzić. Gotowe należy łamać ręką i podawać w okresie świąt Bożego Narodzenia, obchodzonych przez wiernych obrządku wschodniego.
Komentarze (2)
350 stopni? Mój piekarnik takiej temperatury nie ma:(
Mój piekarnik ma max 250 stopni wiencej niema