Prosfora

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 11403
Prosfora
fot. bobosh_t / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciast
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody

Opis przygotowania:

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie do wymieszanych składników wlewać stopniowo roztarte drożdże i wyrobić z całości ciasto. Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut ręcznie, nie powinno przylegać do rąk. Jeżeli przylega, należy podsypać je niewielką ilością mąki i ponownie wyrobić. Wyrobione nakryć folią spożywczą i odstawić na 70 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odwinąć z folii i podzielić na małe kawałki o wielkości zwykłych bułek. Kawałki ciasta rozgnieść palcami w okrągłe krążki, z czego połowa z nich powinna posiadać trochę większą średnice, a druga połowa trochę mniejszą średnicę. Można też to wykonać wycinając ciasto większym i mniejszym kubkiem. Oba krążki ciasta podsypać mąką i nałożyć mniejsze na większe. Wszystko przełożyć do odpowiedniej formy lub na blachę do pieczenia, potem ciasto z góry wysmarować niewielka ilością zimnej wody. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć formy i przestudzić. Gotowe należy łamać ręką i podawać w okresie świąt Bożego Narodzenia, obchodzonych przez wiernych obrządku wschodniego.

Komentarze (2)

350 stopni? Mój piekarnik takiej temperatury nie ma:(

Mój piekarnik ma max 250 stopni wiencej niema