Potjevleesch
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1289
Składniki:
- 300 g tuszy z królika
- 300 g karkówki cielęcej
- 300 g frytek
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 łyżki oleju
- 3 udka z kurczaka
- 2 cebule
- 2 goździki
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 marchew do sałaty
- 0,5 szklanki octu winnego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia frytek
Opis przygotowania:
Marchew oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Dodać do tego pokrojoną marchew, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, goździki, gałązki świeżego tymianku i całe mięso z kurczaka, królika oraz karkówkę. Całość zalać olejem, winem wytrawnym, octem oraz wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki. Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z ognia i gotowanego wywaru, pokroić na kawałki, a z kurczaka obrać kości. Wywar z gotowanego mięsa przecedzić przez sito i odlać z niego połowę. Następnie żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach zimnej wody i wymieszać ją z połową przecedzonego wywaru. Włożyć do tego pokrojone gotowane mięso. Wszystko wstawić do lodówki, aby żelatyna się zsiadła. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz. Frytki wrzucić do gorącego oleju i smażyć je na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju, oprószyć szczyptą soli i dodać do mięsa na talerzu. Sałatę czerwoną umyć osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Jedną marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do sałaty na talerzu. Sałatę z marchwią skropić oliwą z oliwek, a całą potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)