Potjevleesch

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1105
Potjevleesch
fot. Jiel Beaumadier (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g tuszy z królika
  • 300 g karkówki cielęcej
  • 300 g frytek
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • 1 marchew do sałaty
  • 0,5 szklanki octu winnego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia frytek

Opis przygotowania:

Marchew oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Dodać do tego pokrojoną marchew, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, goździki, gałązki świeżego tymianku i całe mięso z kurczaka, królika oraz karkówkę. Całość zalać olejem, winem wytrawnym, octem oraz wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki. Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z ognia i gotowanego wywaru, pokroić na kawałki, a z kurczaka obrać kości. Wywar z gotowanego mięsa przecedzić przez sito i odlać z niego połowę. Następnie żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach zimnej wody i wymieszać ją z połową przecedzonego wywaru. Włożyć do tego pokrojone gotowane mięso. Wszystko wstawić do lodówki, aby żelatyna się zsiadła. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na talerz. Frytki wrzucić do gorącego oleju i smażyć je na patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju, oprószyć szczyptą soli i dodać do mięsa na talerzu. Sałatę czerwoną umyć osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Jedną marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do sałaty na talerzu. Sałatę z marchwią skropić oliwą z oliwek, a całą potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)