Potica
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2649
Składniki:
- 4 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 białka jaj
- Ciasto:
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki aktywnych drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka 2%
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1,5 szklanki rodzynek
- 1,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 1 szklanka rozpuszczonego masła
- 1 szklanka płynnego miodu wielokwiatowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, dodać żółtka jaj, masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 3 mm
Przygotować nadzienie: sparzone wcześniej rodzynki przesypać do miski i zalać je miodem płynnym oraz roztopionym masłem. Wsypać do tego mielony cynamon, dodać tłuczone orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na rozwałkowane ciasto, po czym całość zawinąć w jeden długi rulon i dokładnie zlepić końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, dodać żółtka jaj, masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 3 mm
Przygotować nadzienie: sparzone wcześniej rodzynki przesypać do miski i zalać je miodem płynnym oraz roztopionym masłem. Wsypać do tego mielony cynamon, dodać tłuczone orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na rozwałkowane ciasto, po czym całość zawinąć w jeden długi rulon i dokładnie zlepić końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)