Potica

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2649
Potica
fot. emma.kate / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 białka jaj
  • Ciasto:
  • 4 żółtka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki aktywnych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka 2%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1,5 szklanki rodzynek
  • 1,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, dodać żółtka jaj, masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 3 mm

Przygotować nadzienie: sparzone wcześniej rodzynki przesypać do miski i zalać je miodem płynnym oraz roztopionym masłem. Wsypać do tego mielony cynamon, dodać tłuczone orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na rozwałkowane ciasto, po czym całość zawinąć w jeden długi rulon i dokładnie zlepić końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)