Pommes Anna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2017
Składniki:
- 400 g dużych ziemniaków
- 200 g masła
- 100 ml pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 1 łyżka masła do wysmarowania folii aluminiowej do pieczenia
- sól
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i ostrym nożem pokroić je w bardzo cienkie plastry. Formę do pieczenia wyłożyć aluminiową folią i wysmarować ją masłem. Następnie pokrojone ziemniaki oprószyć szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i wyłożyć je pojedynczo na wysmarowanej wcześniej masłem folii do pieczenia. Następnie masło pokroić w cienkie plastry i nałożyć je na pokrojone ziemniaki. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z pikantnym keczupem.
Komentarze (0)