Poha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1300
Składniki:
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 suszone liście curry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 zielona papryczka chili
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki Lecytyny rzepakowej w proszku
- sól
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Natkę zielonej pietruszki i koperek posiekać drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać kurkumę i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej papryczkę chili, mielony kminek, lecytynę rzepakową, pokruszone drobno liście curry i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zrumienić ze smażonymi składnikami z patelni. Po zrumienieniu całość wymieszać z gotowanym ryżem, wyłożyć na talerz i posypać zielonym koperkiem oraz pietruszką.
Komentarze (0)