Poha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1300
Poha
fot. rovingI / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 suszone liście curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki Lecytyny rzepakowej w proszku
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Natkę zielonej pietruszki i koperek posiekać drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać kurkumę i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować go. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej papryczkę chili, mielony kminek, lecytynę rzepakową, pokruszone drobno liście curry i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zrumienić ze smażonymi składnikami z patelni. Po zrumienieniu całość wymieszać z gotowanym ryżem, wyłożyć na talerz i posypać zielonym koperkiem oraz pietruszką.

Komentarze (0)