Poffertjes

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1555
Poffertjes
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g lodów śmietankowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Wlać do tego rozczyn drożdżowy. Całość wymieszać na gładką masę. Następnie składniki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzaną patelnię na średnim ogniu wysmarować masłem i łyżką nakładać na nią przygotowane wcześniej ciasto. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i obficie posypać cukrem pudem. Wszystko lekko przestudzić i podawać razem z lodami śmietankowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów