Poffertjes
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1555
Składniki:
- 400 g lodów śmietankowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Wlać do tego rozczyn drożdżowy. Całość wymieszać na gładką masę. Następnie składniki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzaną patelnię na średnim ogniu wysmarować masłem i łyżką nakładać na nią przygotowane wcześniej ciasto. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i obficie posypać cukrem pudem. Wszystko lekko przestudzić i podawać razem z lodami śmietankowymi.
Komentarze (0)