Pizzette

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 527
Pizzette
fot. Ester Moscati (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • Ponadto:
  • 100 g posiekanego drobno sera mozzarella
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić je w cienkie plastry do miski. Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego cukier, rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Sos pomidorowy zmiksować z suszonym oregano, granulowanym czosnkiem, cukrem oraz szczyptą soli, a po zmiksowaniu wysmarować nim krążki z ciasta. Całość posypać posiekanym serem mozzarella, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonymi w plastry zielonymi oliwkami.

Komentarze (0)