Pizzette
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 714
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- Ponadto:
- 100 g posiekanego drobno sera mozzarella
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić je w cienkie plastry do miski. Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego cukier, rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Sos pomidorowy zmiksować z suszonym oregano, granulowanym czosnkiem, cukrem oraz szczyptą soli, a po zmiksowaniu wysmarować nim krążki z ciasta. Całość posypać posiekanym serem mozzarella, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonymi w plastry zielonymi oliwkami.
Komentarze (0)