Piyaz
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1457
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 1 karczoch
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki przyprawy sumak
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć. Fasole przesypać do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić do miski. Karczocha przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do fasoli w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawa sumak, skropić sokiem cytrynowym, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)