Piyaz

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1457
Piyaz
fot. Chapultepec (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
  • 1 karczoch
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy sumak
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć. Fasole przesypać do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić do miski. Karczocha przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do fasoli w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawa sumak, skropić sokiem cytrynowym, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)