Pitha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 706
Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka roztopionego masła
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- szczypta mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ja ze szczyptą soli, kardamonu oraz cukrem pudrem. Wlać do tego roztopione masło, letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na małe kawałki i rozgnieść ręcznie na małe placki. Placki z ciasta przełożyć na rozgrzaną blachę bez tłuszczu i smażyć je z jednej strony do chwili, aż zacznie się rumienić.
Komentarze (0)