Pitha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 706
Pitha
fot. কাঠপিপঁড়ে (Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ja ze szczyptą soli, kardamonu oraz cukrem pudrem. Wlać do tego roztopione masło, letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na małe kawałki i rozgnieść ręcznie na małe placki. Placki z ciasta przełożyć na rozgrzaną blachę bez tłuszczu i smażyć je z jednej strony do chwili, aż zacznie się rumienić.

Komentarze (0)