Piołunówka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7637

Składniki:

  • Zaprawa:
  • 2 dag suszonego ziela piołunu
  • 1/2 litra czystej wódki
  • Nalewka:
  • 1 litr roztworu 50% spirytusu
  • 1 kieliszek zaprawy
  • 3 dag cukru

Opis przygotowania:

Zaprawa: ziele piołunu wsyp do litrowego słoika, zalej wodą, szczelnie zamknij i wstaw na tydzień do ciemnego pomieszczenia. Przez gęste sitko i watę zalej do półlitrowej butelki i trzymaj jako zaprawę do piołunówki i innych wódek ziołowych.

Nalewka: piołunówkę robi się z 1 litra roztworu 50% spirytusu, do którego dodaje się kieliszek zaprawy piołunowej i 3 dag cukru upalonego na karmel. Otrzymany płyn doprawiamy do smaku zaprawą piołunową, cukrem i spirytusem.

Autor: magdam

Komentarze (0)