Piołunówka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7637
Składniki:
- Zaprawa:
- 2 dag suszonego ziela piołunu
- 1/2 litra czystej wódki
- Nalewka:
- 1 litr roztworu 50% spirytusu
- 1 kieliszek zaprawy
- 3 dag cukru
Opis przygotowania:
Zaprawa: ziele piołunu wsyp do litrowego słoika, zalej wodą, szczelnie zamknij i wstaw na tydzień do ciemnego pomieszczenia. Przez gęste sitko i watę zalej do półlitrowej butelki i trzymaj jako zaprawę do piołunówki i innych wódek ziołowych.
Nalewka: piołunówkę robi się z 1 litra roztworu 50% spirytusu, do którego dodaje się kieliszek zaprawy piołunowej i 3 dag cukru upalonego na karmel. Otrzymany płyn doprawiamy do smaku zaprawą piołunową, cukrem i spirytusem.
Nalewka: piołunówkę robi się z 1 litra roztworu 50% spirytusu, do którego dodaje się kieliszek zaprawy piołunowej i 3 dag cukru upalonego na karmel. Otrzymany płyn doprawiamy do smaku zaprawą piołunową, cukrem i spirytusem.
Komentarze (0)