Piękna Helena

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 880
Piękna Helena
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałki lodów malinowych
  • 2 płast sezamków
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne z całym rdzeniem. Następnie do rondla wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier i dodać do tego przekrojoną w poprzek laskę wanilii. Całość w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym do wrzątku włożyć obrane wcześniej gruszki. Gotować je przez 15 minut na średnim ogniu, po czym wyciągnąć je, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć ją do miski. Postawić ją na rondlu z gotującym się 1 l wody i rozpuścić w niej czekoladę na płynną masę. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu ściągnąć z rondla. W rozpuszczonej masie namoczyć plastry sezamków, a resztę rozpuszczonej masy przelać do wydrążonych gotowanych gruszek na talerzu. Na gruszki z masą czekoladową nałożyć lody malinowe i całość udekorować namoczonymi czekoladą sezamkami.

Komentarze (0)