Picarones
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2790
Składniki:
- 100 ml melasy cukrowej
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 200 g miąższu z dyni piżmowej
- 15 g Drożdży Babuni
- 2 bataty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz miąższ z dyni umyć. Ziemniaki obrać ze skóry i razem z miąższem z dyni zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie do startych składników wsypać mąkę, mielony anyż i cynamon, po czym wlać do tego roztarte drożdże i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pokroić na równe kawałki, rozwałkować je na rulony o grubości 1 cm i złączyć ich końce ze sobą w kształt okręgu. Złączone składniki wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Melasę cukrowa przelać do rondla, postawić ją na małym ogniu i podgrzać do temperatury 30-40 stopni. Po podgrzaniu polać ją usmażone wcześniej składniki.
Komentarze (0)