Perkedel

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1486
Perkedel
fot. Sakurai Midori / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki tartej drobno gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Natkę zielonej pietruszki umyć, osaczyć z wody, posiekać drobno i dodać do ugotowanych ziemniaków. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w rondlu. Następnie wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową, mieloną kolendrę i całość dokładnie ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Z utłuczonych wcześniej składników w rondlu uformować ręcznie kulki, zrobić w nich wgniecenie palcem i napełnić je smażonym mięsem z cebulą. Z wszystkiego ponownie uformować kulki ręcznie i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w kolejnym w rondlu. Składniki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)