Patatnik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1658
Patatnik
fot. Bin im Garten (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0
Patatnik to bułgarski placek ziemniaczany, charakterystyczny dla regionu gór Rodopów. Przyrządza się go głównie ze startych ziemniaków, cebuli cebuli soli oraz mięty.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki, pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać z skóry i zetrzeć je na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do miski. Po starciu odcisnąć z nich nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć ją do startych wcześniej ziemniaków. Wsypać do tego mąkę, suszoną miętę, wlać olej i wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Masło stopić na rozgrzanej patelni i nałożyć na nie łyżką wymieszane składniki. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonymi pomidorami oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)