Patatnik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1797
Patatnik to bułgarski placek ziemniaczany, charakterystyczny dla regionu gór Rodopów. Przyrządza się go głównie ze startych ziemniaków, cebuli cebuli soli oraz mięty.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki, pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać z skóry i zetrzeć je na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do miski. Po starciu odcisnąć z nich nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć ją do startych wcześniej ziemniaków. Wsypać do tego mąkę, suszoną miętę, wlać olej i wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Masło stopić na rozgrzanej patelni i nałożyć na nie łyżką wymieszane składniki. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonymi pomidorami oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)