Pastiera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2027
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 500 g pszenicy
- 500 g sera ricotta
- 200 g cukru
- 30 g mieszanki kandyzowanych owoców
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka esencji kwiatów z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka
- Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukry pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajka, dodać masło, wlać aromat waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 60 minut wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie: pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przesypać do rondla, zalać mlekiem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odparować. Owoce kandyzowane sparzyć wrząca wodą osączyć z jej nadmiaru. Następnie ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać esencję z kwiatu pomarańczy i razem zmiksować na jednolita masę. Do zmiksowanych składników dodać ugotowaną wcześniej pszenice oraz sparzone owoce kandyzowane. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformować cienkie, podłużne paski na górę ciasta. Na ciasto przełożyć wymieszane składniki z miski. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, zasypać cukrem pudrem, cynamonem i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczone składniki ściągnąć z ognia i wysmarować nimi górę ciasta. Na wierzch położyć przygotowane wcześniej paski z ciasta.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor.
W tym czasie przygotować nadzienie: pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przesypać do rondla, zalać mlekiem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odparować. Owoce kandyzowane sparzyć wrząca wodą osączyć z jej nadmiaru. Następnie ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać esencję z kwiatu pomarańczy i razem zmiksować na jednolita masę. Do zmiksowanych składników dodać ugotowaną wcześniej pszenice oraz sparzone owoce kandyzowane. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformować cienkie, podłużne paski na górę ciasta. Na ciasto przełożyć wymieszane składniki z miski. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, zasypać cukrem pudrem, cynamonem i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczone składniki ściągnąć z ognia i wysmarować nimi górę ciasta. Na wierzch położyć przygotowane wcześniej paski z ciasta.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)