Pastafrola
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1513
Składniki:
- 1 łyżka masła bo wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 0.5 łyżeczki aromatu migdałowego
- Nadzienie:
- 300 g dżemu z pigwy
- 1 łyżka brązowego cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Z pozostałego ciasta zrobić cienkie, podłużne paski. Ciasto w blasze do pieczenia posypać brązowym cukrem i wysmarować je dżemem z pigwy. Całość nakryć ciętymi paskami z ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)