Pannekoek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1760
Pannekoek
fot. Takeaway (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 100 ml syropu klonowego
  • 40 g bekonu w plastrach
  • 4 miękkie, słodkie jabłka
  • 2 łyżki masła
  • Ciasto:
  • 500 ml mleka 2%
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć je do miski. Pokrojone jabłka zalać syropem klonowym i moczyć je przez 30 minut, a po tym czasie wyciągnąć z syropu.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie stopić masło na rozgrzanej patelni i lekko zrumienić na nim plastry bekonu. Do zrumienionego bekonu wlać przygotowane wcześniej ciasto. Na wierzch ciasta nałożyć pokrojone wcześniej plastry jabłek.

Całość nakryć i smażyć na małym ogniu do chwili, aż ciasto od spodu patelni zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)