Pannekoek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1939
Składniki:
- 100 ml syropu klonowego
- 40 g bekonu w plastrach
- 4 miękkie, słodkie jabłka
- 2 łyżki masła
- Ciasto:
- 500 ml mleka 2%
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć je do miski. Pokrojone jabłka zalać syropem klonowym i moczyć je przez 30 minut, a po tym czasie wyciągnąć z syropu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie stopić masło na rozgrzanej patelni i lekko zrumienić na nim plastry bekonu. Do zrumienionego bekonu wlać przygotowane wcześniej ciasto. Na wierzch ciasta nałożyć pokrojone wcześniej plastry jabłek.
Całość nakryć i smażyć na małym ogniu do chwili, aż ciasto od spodu patelni zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie stopić masło na rozgrzanej patelni i lekko zrumienić na nim plastry bekonu. Do zrumienionego bekonu wlać przygotowane wcześniej ciasto. Na wierzch ciasta nałożyć pokrojone wcześniej plastry jabłek.
Całość nakryć i smażyć na małym ogniu do chwili, aż ciasto od spodu patelni zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)