Pampuchy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1373
Składniki:
- 100 ml ciemnego rumu
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 0,5 kg śliwek
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, osączyć z wody, usunąć z nich pestki, a miąższ przełożyć do miski i zalać rumem. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, po czym uformować z nich okrągłe bułki i zrobić w nich wgniecenie palcem. W miejsce wgniecenia włożyć osączone z rumu śliwki i całość dokładnie zlepić ręcznie w kule. Następnie przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować przez 20 minut.
Komentarze (0)