Otak-otak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1979
Składniki:
- 600 g mrożonego mintaja
- 200 ml gotowego słodkiego sosu chili
- 200 ml mleka kokosowego
- 15 g orzeszków ziemnych
- 5 suszonych papryczek chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1 kapusta pekińska
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mintaja rozmrozić i posiekać na drobną pastę. Ziarna kolendry przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Potem przełożyć do moździerza i razem z orzeszkami ziemnymi utłuc na drobne kawałeczki. Dodać do tego pokrojone drobno suszone chili, trawę cytrynową, czosnek i kurkumę. Całość razem utłuc, wymieszać i dodać do ryby. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze składnikami. Wymieszane składniki zalać mlekiem kokosowym, doprawić pieprzem, solą i cukrem do smaku, wymieszać i ręcznie uformować podłużne kotleciki. Kapustę pekińską umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni, włożyć do niego uformowane kotleciki i smażyć z obu stron na rumianu kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na kapustę. Do miseczki wlać gotowy sos chili i podawać danie na jednym talerzu.
Komentarze (0)