Ostkaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1357
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki dżemu z borówki brusznicy
- 1 łyżka cukru pudru
- Ciasto:
- 750 g twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: jajka wbić do rondla, zasypać je cukrem i dokładnie zmiksować mikserem. Wsypać do nich mąkę, mielone migdały i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu dodać ją do składników. Wszystko polać dżemem z borówki.
Komentarze (1)
W opisie przepisu Zappmnieliście o twarogu .