Orzechówka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 6036

Składniki:

  • spirytus
  • orzechy włoskie (zielone)
  • butelka 0,5l
  • słoik 0,5l
  • miód
  • sok z pigwy (opcjonalnie)

Opis przygotowania:

Kilka orzechów włoskich kroimy na małe kawałeczki i wkładamy do słoika. Zalewamy do pełna spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na na okres ok. tygodnia. Następnie odcedzamy orzechy od reszty przez sitko i wlewamy do butelki (nalewamy ok. 40% objętości). Orzechy można później zjeść. Dolewamy do pełna zagotowaną wodą z rozpuszczonym w niej miodzie, zakręcamy butelkę i odstawiamy na parę dni w chłodne miejsce. Można też dolać trochę soku z pigwy dla złagodzenia smaku. Czym dłużej wszystko leży razem tym jest smaczniejsze. Zalecany okres to 5 miesięcy (orzechy ze spirytusem).

Autor: krsw

Komentarze (1)

Troche kiepski przepis. Odstawić się powinno na co najmnej 3 tygodnie, inna sprawa, że nie napisane ile orzechów w stosunku do ilości spirytusu powinniśmy dodać. Gdzieś widziałem lepszy, dokładniejszy przepis.