Orzechówka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 6036
Składniki:
- spirytus
- orzechy włoskie (zielone)
- butelka 0,5l
- słoik 0,5l
- miód
- sok z pigwy (opcjonalnie)
Opis przygotowania:
Kilka orzechów włoskich kroimy na małe kawałeczki i wkładamy do słoika. Zalewamy do pełna spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na na okres ok. tygodnia. Następnie odcedzamy orzechy od reszty przez sitko i wlewamy do butelki (nalewamy ok. 40% objętości). Orzechy można później zjeść. Dolewamy do pełna zagotowaną wodą z rozpuszczonym w niej miodzie, zakręcamy butelkę i odstawiamy na parę dni w chłodne miejsce. Można też dolać trochę soku z pigwy dla złagodzenia smaku. Czym dłużej wszystko leży razem tym jest smaczniejsze. Zalecany okres to 5 miesięcy (orzechy ze spirytusem).
Komentarze (1)
Troche kiepski przepis. Odstawić się powinno na co najmnej 3 tygodnie, inna sprawa, że nie napisane ile orzechów w stosunku do ilości spirytusu powinniśmy dodać. Gdzieś widziałem lepszy, dokładniejszy przepis.