Nuomici
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1150
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki syropu malinowego
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki z kleistego ryżu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka przegotowanej wody
- Wypełnienie:
- 300 g pasty z czerwonej fasoli adzuki
- 100 g rodzynek
- 50 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej przesypać do miski, wlewając przy tym stopniowo przegotowaną wodę i mieszając drewnianą łyżką składniki, aby powstała gęsta masa. Jedną szklankę mąki ryżowej przesypać na talerz i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie utworzoną masę nałożyć łyżką na rozłożoną folię spożywczą na stolnicy i rozpłaszczyć ją na grubość 5 mm.
Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Potem dodać do nich pastę z fasoli adzuki, tłuczone orzeszki ziemne i wsypać cukier puder. Całość dokładnie wymieszać, po czym wymieszane składniki nałożyć łyżką na rozgniecioną wcześniej masę. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, pozbawić folii i uformować z tego kulki.
Uformowane kulki obtoczyć w wymieszanej mące ryżowej z cukrem pudrem i wrzucić je do 1 l gotującej się wody w rondlu. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć je z wody, osuszyć i przełożyć do papilotek. Gotowe posypać wiórkami kokosowymi i polać syropem malinowym.
Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Potem dodać do nich pastę z fasoli adzuki, tłuczone orzeszki ziemne i wsypać cukier puder. Całość dokładnie wymieszać, po czym wymieszane składniki nałożyć łyżką na rozgniecioną wcześniej masę. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, pozbawić folii i uformować z tego kulki.
Uformowane kulki obtoczyć w wymieszanej mące ryżowej z cukrem pudrem i wrzucić je do 1 l gotującej się wody w rondlu. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć je z wody, osuszyć i przełożyć do papilotek. Gotowe posypać wiórkami kokosowymi i polać syropem malinowym.
Komentarze (0)