Nikujaga

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2191
Nikujaga
fot. The Aimless Cook / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g łopatki wołowej bez kości
  • 150 g białej rzepy
  • 25 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego bulionu dashi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Wołowinę pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skory i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Rzepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojone mięso. Smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy, wtedy dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa, oprószyć całość szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Następnie do szklanki wrzącej wody dodać bulion dashi, cukier brązowy, mirin, dokładnie wymieszać i zalać smażone składniki na patelni. Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Kiedy składniki zmiękną, dodać je do ugotowanego ryżu na talerzu. Gotową potrawę posypać zielonym groszkiem w łupinie.

Komentarze (0)