Nian Gao
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2846
Składniki:
- 10 g suszonych wiśni
- 3 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
Opis przygotowania:
Do garnka wlać wodę, olej, wsypać cukier brązowy i gotować do czasu rozpuszczenia się cukru. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Wiśnie sparzyć 1 szklaną wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie do przestudzonych składników wsypać mąkę ryżową, sparzone wrzątkiem wiśnie i dokładnie wymieszać, po czym wszystko przełożyć na okrągłą tackę aluminiową. Przełożyć ją na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z sita, przestudzić, posypać pozostawionymi, sparzonymi wiśniami i podawać w naczyniu, w którym się gotowało.
Komentarze (0)