Nian Gao

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2846
Nian Gao
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 g suszonych wiśni
  • 3 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego

Opis przygotowania:

Do garnka wlać wodę, olej, wsypać cukier brązowy i gotować do czasu rozpuszczenia się cukru. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Wiśnie sparzyć 1 szklaną wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie do przestudzonych składników wsypać mąkę ryżową, sparzone wrzątkiem wiśnie i dokładnie wymieszać, po czym wszystko przełożyć na okrągłą tackę aluminiową. Przełożyć ją na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z sita, przestudzić, posypać pozostawionymi, sparzonymi wiśniami i podawać w naczyniu, w którym się gotowało.

Komentarze (0)