Namasu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1758
Składniki:
- 200 g filetów z surowego łososia
- 100 g białej rzodkiewki
- 6 cm świeżego imbiru
- 1 marchew
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki octu ryżowego
- 0,5 szklanki cukru
- ćwiartka kapusty pekińskiej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Marchew z imbirem obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Rzodkiew obrać ze skóry i pokroić na cienkie kawałki. Kapustę pekińską pokroić na małe kawałki. Łososia pokroić w cienkie plastry. Pokrojone składniki przełożyć do jednej miski i wymieszać je ze sobą. Następnie zagotować wodę z octem ryżowym, cukrem i szczyptą soli, po czym przestudzić ją i zalać składniki w misce. Całość nakryć folią spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli, odcedzić z zalewy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)