Mutabbal

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 677
Mutabbal
fot. takaokun (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki mielonego sezamu
  • 2 chlebki pita
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, osuszyć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości. Po upieczeniu bakłażany wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy i wydrążyć łyżką miąższ do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do miąższu z bakłażana. Potem wlać do tego sok z cytryny, wsypać mielony kminek, mielony sezam, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko wyłożyć na talerz, polać oliwą z oliwek i podawać z chlebkiem pita.

0 komentarzy