Mutabbal
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3152
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki mielonego sezamu
- 2 chlebki pita
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- sól
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, osuszyć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości. Po upieczeniu bakłażany wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy i wydrążyć łyżką miąższ do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do miąższu z bakłażana. Potem wlać do tego sok z cytryny, wsypać mielony kminek, mielony sezam, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko wyłożyć na talerz, polać oliwą z oliwek i podawać z chlebkiem pita.
Komentarze (0)