Musaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1537
Musaka
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g baraniny lub jagnięciny
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mielonego tymianku
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, posolić, zrumienić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni i odstawić. Mięso pokroić na drobne kawałki. Cebule i czosnek pokroić drobno, a następnie zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać do niej mięso, tymianek, kolendrę, pokruszony drobno liść laurowy i smażyć, aż mięso zbrązowieje. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić pieprzem oraz solą i dusić przez 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania i wyłożyć kolejno warstwami: zrumienione bakłażany, mięso, pomidory, ponownie bakłażany. Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny, polać bakłażany, a na wierzch położyć plastry sera żółtego. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać do całkowitego roztopienia się żółtego sera. Następnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, posypać tartym parmezanem i przyozdobić natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)