Musaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1617
Składniki:
- 40 g baraniny lub jagnięciny
- 15 dag sera żółtego
- 10 dag tartego parmezanu
- 3 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bakłażany
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mielonego tymianku
- 1 łyżka kolendry
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, posolić, zrumienić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni i odstawić. Mięso pokroić na drobne kawałki. Cebule i czosnek pokroić drobno, a następnie zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać do niej mięso, tymianek, kolendrę, pokruszony drobno liść laurowy i smażyć, aż mięso zbrązowieje. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić pieprzem oraz solą i dusić przez 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania i wyłożyć kolejno warstwami: zrumienione bakłażany, mięso, pomidory, ponownie bakłażany. Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny, polać bakłażany, a na wierzch położyć plastry sera żółtego. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać do całkowitego roztopienia się żółtego sera. Następnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, posypać tartym parmezanem i przyozdobić natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)