Murzynek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2726
Składniki:
- 1/2 margaryny
- 3/8 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki tartej bułki
Opis przygotowania:
Weź foremkę do ciasta i nasmaruj jej ścianki cienką warstwą margaryny. Wsyp do niej tartą bułkę i wstrząsaj, by oblepiła ścianki. Nadmiar wysyp.
Podgrzej margarynę na małym ogniu, by się rozpuściła. Dodaj wodę, cukier i kakao i mieszaj tak długo, by nie było grudek. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Całość doprowadź do stanu jednolitej konsystencji.
Nagrzej piekarnik, wlej ciasto do formy i włóż do pieca na około 45 minut. W trakcie pieczenia sprawdzaj drewnianym patykiem kleistość ciasta.
Przepis można wzbogacić dodając do ciasta drelowane wiśnie, bądź migdały. Można też po upieczeniu i schłodzeniu użyć stosownej polewy.
Smacznego!
Podgrzej margarynę na małym ogniu, by się rozpuściła. Dodaj wodę, cukier i kakao i mieszaj tak długo, by nie było grudek. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Całość doprowadź do stanu jednolitej konsystencji.
Nagrzej piekarnik, wlej ciasto do formy i włóż do pieca na około 45 minut. W trakcie pieczenia sprawdzaj drewnianym patykiem kleistość ciasta.
Przepis można wzbogacić dodając do ciasta drelowane wiśnie, bądź migdały. Można też po upieczeniu i schłodzeniu użyć stosownej polewy.
Smacznego!
Komentarze (0)