Murzynek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2606
Murzynek
fot. MONIKA STRUK

Składniki:

  • 1/2 margaryny
  • 3/8 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartej bułki

Opis przygotowania:

Weź foremkę do ciasta i nasmaruj jej ścianki cienką warstwą margaryny. Wsyp do niej tartą bułkę i wstrząsaj, by oblepiła ścianki. Nadmiar wysyp.

Podgrzej margarynę na małym ogniu, by się rozpuściła. Dodaj wodę, cukier i kakao i mieszaj tak długo, by nie było grudek. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Całość doprowadź do stanu jednolitej konsystencji.

Nagrzej piekarnik, wlej ciasto do formy i włóż do pieca na około 45 minut. W trakcie pieczenia sprawdzaj drewnianym patykiem kleistość ciasta.

Przepis można wzbogacić dodając do ciasta drelowane wiśnie, bądź migdały. Można też po upieczeniu i schłodzeniu użyć stosownej polewy.

Smacznego!

Autor: zizu

Komentarze (0)