Murukku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2093
Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki masła
- 1 puszka fasoli mung (lub zwykłej dużej białej)
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- oliwa do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Fasolę osączyć z zalewy i utrzeć na drobną masę. Masę fasolową połączyć z mąka ryżową, dodać do tego odrobinę mleka kokosowego, masło, sól, kminek, szczyptę papryki mielonej i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować rulony o grubości palca wskazującego, skręcić je w spiralę i smażyć w mocno rozgrzanej głębokiej oliwie na złoty kolor. Usmażone, wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i ułożyć na talerzu w formie kopca.
Komentarze (0)