Murukku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2093
Murukku
fot. GoDakshin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka fasoli mung (lub zwykłej dużej białej)
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • oliwa do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Fasolę osączyć z zalewy i utrzeć na drobną masę. Masę fasolową połączyć z mąka ryżową, dodać do tego odrobinę mleka kokosowego, masło, sól, kminek, szczyptę papryki mielonej i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować rulony o grubości palca wskazującego, skręcić je w spiralę i smażyć w mocno rozgrzanej głębokiej oliwie na złoty kolor. Usmażone, wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i ułożyć na talerzu w formie kopca.

Komentarze (0)