Mujaddara

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1364
Mujaddara
fot. Bazel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 szklanka żółtej soczewicy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz cayenne

Opis przygotowania:

Ryż oraz soczewicę opłukać pod bieżąca wodą, osączyć z nadmiaru wody i razem przesypać do jednego rondla. Oba składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć mielonym pieprzem cayenne, wymieszać i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)