Mujaddara
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1446
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 szklanka żółtej soczewicy
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz cayenne
Opis przygotowania:
Ryż oraz soczewicę opłukać pod bieżąca wodą, osączyć z nadmiaru wody i razem przesypać do jednego rondla. Oba składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć mielonym pieprzem cayenne, wymieszać i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)