Msabbaha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2150
Msabbaha
fot. Itzuvit (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g żółtej soczewicy
  • 2 łyżki soku z cytrynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natką zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Cieciorkę oraz soczewicę przesypać do osobnych rondli, po czym oba składniki zalać (każdy z osobna) lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i moczyć przez godzinę. Potem do namoczonej cieciorki wsypać mielony kminek i razem ugotować do miękkości. Soczewicę również ugotować do miękkości. Po ugotowaniu składniki odcedzić, cieciorkę przesypać na talerz, a soczewicę przesypać do miksera. Do soczewicy w mikserze wlać sok cytrynowy, jogurt naturalny i dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Następnie składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją na cieciorkę na talerzu. Wszystko posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)