Msabbaha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2150
Składniki:
- 400 g cieciorki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 g żółtej soczewicy
- 2 łyżki soku z cytrynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonego kminku
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natką zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Cieciorkę oraz soczewicę przesypać do osobnych rondli, po czym oba składniki zalać (każdy z osobna) lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i moczyć przez godzinę. Potem do namoczonej cieciorki wsypać mielony kminek i razem ugotować do miękkości. Soczewicę również ugotować do miękkości. Po ugotowaniu składniki odcedzić, cieciorkę przesypać na talerz, a soczewicę przesypać do miksera. Do soczewicy w mikserze wlać sok cytrynowy, jogurt naturalny i dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Następnie składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę i przełożyć ją na cieciorkę na talerzu. Wszystko posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)