Mrouzia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2012
Składniki:
- 250 g śliwek kalifornijskich bez pestek
- 150 g orzeszków pinii
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hannout
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1,5 kg jagnięciny z kością
- 1łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szklanka rodzynek
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
Opis przygotowania:
Orzeszki pinii przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Rodzynki oraz śliwki kalifornijskie sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie pokrojone mięso skropić miodem, oprószyć mielonym cynamonem, imbirem, migdałami, przyprawą Ras el Hannout, wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie masło stopić w rondlu, dodać do niego oprószone składnikami mięso i smażyć je do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do pokrojona cebulę, czosnek i smażyć do chwili, aż oba składniki się zeszklą. Wówczas dodać do tego rodzynki i całość zalać 3 szklankami wody. Wszystko nakryć i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, składniki osączyć z nadmiaru gotowanego płynu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować sparzonymi wcześniej śliwkami kalifornijskimi i prażonymi orzeszkami pinii.
Komentarze (0)