Mrouzia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1876
Mrouzia
fot. Iron Bishop / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 150 g orzeszków pinii
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hannout
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1,5 kg jagnięciny z kością
  • 1łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego

Opis przygotowania:

Orzeszki pinii przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Rodzynki oraz śliwki kalifornijskie sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie pokrojone mięso skropić miodem, oprószyć mielonym cynamonem, imbirem, migdałami, przyprawą Ras el Hannout, wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie masło stopić w rondlu, dodać do niego oprószone składnikami mięso i smażyć je do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do pokrojona cebulę, czosnek i smażyć do chwili, aż oba składniki się zeszklą. Wówczas dodać do tego rodzynki i całość zalać 3 szklankami wody. Wszystko nakryć i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, składniki osączyć z nadmiaru gotowanego płynu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować sparzonymi wcześniej śliwkami kalifornijskimi i prażonymi orzeszkami pinii.

Komentarze (0)