Mpanatigghi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1171
Mpanatigghi
fot. Adriao (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • Nadzienie:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanka.

Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego cynamon, cukier i szczyptę soli. Następnie wbić do tego 1 jajko, dodać białko jajka i całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym nabierać łyżeczką i nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.

Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, przesypać je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Gotową masą polać potrawę i posypać ją cukrem pudrem.

Komentarze (0)