Mpanatigghi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1290
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru
- Ciasto:
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mąki pszennej
- Nadzienie:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanka.
Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego cynamon, cukier i szczyptę soli. Następnie wbić do tego 1 jajko, dodać białko jajka i całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym nabierać łyżeczką i nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, przesypać je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Gotową masą polać potrawę i posypać ją cukrem pudrem.
Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego cynamon, cukier i szczyptę soli. Następnie wbić do tego 1 jajko, dodać białko jajka i całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym nabierać łyżeczką i nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, przesypać je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Gotową masą polać potrawę i posypać ją cukrem pudrem.
Komentarze (0)