Moussaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2787
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka oregano
- 1 liść laurowy
- 120 ml oliwy z oliwek
- cukier, sól, pieprz do smaku
- Sos beszamelowy:
- 600 ml mleka
- 85 g masła
- 85 g mąki pszennej
- 30 g żółtego sera
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, cynamon, cukier, liść laurowy, sól i pieprz. Wymieszać i dusić przez około 15-20 minut. Na papierowym ręczniku osuszyć plastry bakłażana, a następnie obsmażyć je w oliwie z oliwek z obu stron. Tak przygotowane warzywa należy układać w formie kamionkowej w taki sposób, aby powstało kilka warstw przekładanych mięsem.
Przygotowanie sosu beszamelowego: masło rozpuścić w rondelku, ostudzić, rozprowadzić z mąką pszenną i wlać mleko. Wszystko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje należy dodać roztrzepane jajko. Ponownie wymieszać i polać nim potrawę.
Wszystko należy posypać startym, żółtym serem i piec przez ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Smacznego!
Przygotowanie sosu beszamelowego: masło rozpuścić w rondelku, ostudzić, rozprowadzić z mąką pszenną i wlać mleko. Wszystko podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje należy dodać roztrzepane jajko. Ponownie wymieszać i polać nim potrawę.
Wszystko należy posypać startym, żółtym serem i piec przez ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Smacznego!
Komentarze (1)
Sos beszamelowy wychodzi zbyt tłusty :(