Mostarda di Cremona

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3081
Mostarda di Cremona
fot. Silvio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g kandyzowanych pomarańczy
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 20 g suszonych moreli
  • 20 g kandyzowanego ananasa
  • 4 suszone figi pokrojone w kostkę
  • 1,5 szklani słodkiego białego wina
  • 1,5 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 gruszka obrana i pokrojona w kostkę
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki suszonych wiśni bez pestek
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki chili

Opis przygotowania:

Wszystkie suszone i kandyzowane owoce oraz gruszkę przesypać razem do jednej miski i dokładnie wymieszać. Wino białe przelać do rondla, wsypać do niego cukier, oba składniki postawić na małym ogniu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wymieszać z mieloną gorczycą oraz musztardą i zalać tym owoce w mice. Całość pozostawić do ostygnięcia, po czym wszystko wstawić do lodówki i trzymać przez 8 godzin.

Można podawać jako przystawkę do dowolnego ciasta.

Komentarze (0)