Mostarda di Cremona
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3326
Składniki:
- 20 g kandyzowanych pomarańczy
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g suszonych moreli
- 20 g kandyzowanego ananasa
- 4 suszone figi pokrojone w kostkę
- 1,5 szklani słodkiego białego wina
- 1,5 łyżeczki musztardy dijon
- 1 gruszka obrana i pokrojona w kostkę
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki suszonych wiśni bez pestek
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki chili
Opis przygotowania:
Wszystkie suszone i kandyzowane owoce oraz gruszkę przesypać razem do jednej miski i dokładnie wymieszać. Wino białe przelać do rondla, wsypać do niego cukier, oba składniki postawić na małym ogniu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wymieszać z mieloną gorczycą oraz musztardą i zalać tym owoce w mice. Całość pozostawić do ostygnięcia, po czym wszystko wstawić do lodówki i trzymać przez 8 godzin.
Można podawać jako przystawkę do dowolnego ciasta.
Można podawać jako przystawkę do dowolnego ciasta.
Komentarze (0)